Cetvrtak, 17. septembar 2015. u 12 casova – ZA ZAPOSLENE U VRTICIMA I SKOLAMA I RODITELJE(trajanje od 12 do 15 casova)
 
JAVNA RASPRAVA “OD NACIONALNE STUDIJE DO NACIONALNE STRATEGIJE ZA PREVENCIJU SEKSUALNOG ZLOSTAVLJANJA DECE U OBLASTI OBRAZOVANJA”
 
Sa ucesnicama i ucesnicima ce razgovarati:
 
Biljana Lajovic, Smiljana Grujic i Gordana Medenica - Ministarstvo prosvete, nauke i tehnoloskog razvoja (Grupa za zastitu od nasilja i diskriminacije):
 
Dusica Popadic, Dr Ljiljana Bogavac i Snjezana Mrse - Incest Trauma Centar – Beograd
 
Dr Stanislava Otasevic - Centar za promociju zdravlja zena
 
SESIJA IMA 2 CILJA:
 
- Da ukratko predstavimo rezultate prve Nacionalne studije o drustvenom problemu seksualnog zlostavljanja dece realizovane u 2015. godini. Nosilac, vlasnik i narucilac Nacionalne studije je Incest Trauma Centar – Beograd.
- Da sprovedemo Javnu raspravu u cilju izrade Nacrta Nacionalne strategije za prevenciju seksualnog zlostavljanja dece, primenljive u oblasti obrazovanja. Metodoloski je ovaj deo sesije identican u svim gradovima.
 
Posebno pozivamo da uzmu ucesce sve skolske koordinator(k)e koje su tokom proleca 2015. pomogle da se u 97 osnovnih i srednjih skola u Srbiji realizuje Nacionalna studija. Za skolske koordinator(k)e cije su skole van Beograda, obezbedjeni su putni autobuski troskovi (refundacija povratnih karata nakon sto je predata vazeca karta u oba smera).
 
Javna rasprava u periodu septembar-novembar 2015. obuhvata 12 gradova u Srbiji i svaki susret je u punoj meri interaktivnog karaktera.
 
Obuhvaceni su sledeci gradovi: Beograd (15. sept. i 17. sept), Subotica (22. sept.), Zrenjanin, Prijepolje/Nova Varos (29. sept.), Tutin/Novi Pazar (30. sept.), Nis (06. okt.), Kragujevac/Krusevac (14. okt.) i Novi Sad (16. okt.). Svi zaposleni u obrazovanju cije mesto boravka gravitira ka navedenim gradovima, dobrodosle i dobrodosli su da ucestvuju uz blagovremenu prijavu. Za sve informacije, budite slobodni da nas kontaktirate!
 
Odmah nakon sto se prijavite za ucesce, kao i nakon zavrsenog ciklusa u svim gradovima, postajete aktivna ucesnica / aktivan ucesnik izrade Nacrta Nacionalne strategije. Nacrt ce javnosti biti predstavljen 18. novembra 2015. u Parlamentu Srbije kada obelezavamo Evropski dan protiv seksualnog zlostavljanja dece.
 
OVO JE VASA MOGUCNOST DA DIREKTNO UTICETE DA SE SPRECI SEKSUALNO NASILJE, PRIJAVITE SE!
 
Rok za prijavljivanje za oba dogadjaja u Beogradu je ponedeljak, 14. septembar 2015. u 12 casova na e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
 
Mesto odrzavanja: Centar za kulturnu dekontaminaciju, Bircaninova 21, u Beogradu.
 
Nacionalnu studiju je finansirala Evropska Unija kroz Program podrske civilnom drustvu iz 2013. god. i kofinansirali Ambasada Australije, Rekonstrukcija Zenski fond i Kancelarija za saradnju sa civilnim drustvom Vlade Republike Srbije.