Postovane / Postovani,
 
zadovoljstvo nam je da vas pozovemo na Javno predstavljanje Obrazovnih paketa sa temom seksualnog nasilja nad decom koje organizujemo u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnoloskog razvoja (Grupom za zastitu od nasilja i diskriminacije) na Evropski dan protiv seksualnog nasilja nad decom, u petak, 18. novembra 2016. od 11 do 14 casova u Svecanoj sali Rektorata Beogradskog univerziteta, Studentski trg 1.
 
Trocasovni dogadjaj je posvecen predstavljanju Obrazovnog paketa za predskolske ustanove i Obrazovnog paketa za osnovne i srednje skole koji sadrzi nastavne jedinice, lekcije i casove za 10 predmeta. Proces njihove izrade je direktno proizasao iz Preporuka prve Nacionalne studije o drustvenom problemu seksualnog zlostavljanja dece u Republici Srbiji i Strategije u obrazovanju za sprecavanje seksualnog zlostavljanja dece u Republici Srbiji (oba dokumenta smo u 2015. predstavile u Narodnoj skupstini Republike Srbije u okviru dva Javna slusanja, u partnerstvu sa Zenskom parlamentarnom mrezom i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnoloskog razvoja).
 
Ovim korakom ce od sada deca i mladi u Srbiji uciti o temi seksualnog nasilja nad decom kroz redovan postojeci nastavni plan i program od vrtica, preko osnovne do srednje skole. Izradjeni obrazovni sadrzaji imaju u sebi integrisanu temu seksualnog nasilja nad decom: prepoznavanje i reagovanje, sprecavanje seksualnog nasilja i intervenciju kad dete obelodani da je izlozeno seksualnom nasilju.
 
Inicijativu za uvodjenje teme seksualnog nasilja nad decom “OD VRTICA DO FAKULTETA UCIMO DA SE ODUPREMO SEKSUALNOM NASILJU!” je Incest Trauma Centar – Beograd zapoceo u septembru 2007. godine kad smo zvanicno otvorile Nacionalnu kampanju protiv seksualnog nasilja nad decom “Ja koju / kojeg niko ne poznaje” i utvrdile kao njen specificni cilj stavljanje u praksu nacionalnog kurikuluma osetljivog na pitanja roda, razlicitosti i seksualnog nasilja.
 
OVO JE ZNACAJAN DAN! Skoro deceniju kasnije, nakon upornog javnog govora i zalaganja da je o drustvenom problemu seksualnog zlostavljanja dece neophodno uciti od vrtica do fakulteta - DODJITE DA ZAJEDNO OBELEZIMO UVODJENJE OVOG SISTEMSKOG RESENJA KOJE ODRAZAVA NAJBOLJI INTERES DECE I MLADIH!
 
Izradu Obrazovnih paketa su podrzali Canada Fund, Rekonstrukcija Zenski fond i World of Children Award.